GIAD 2020 - Presentatör:

Ann-Katrin Ottosson

Instruktör, Air Traffic Control, Entry Point North

Ann-Katrin har arbetat som flygledare på Arlanda flygplats utanför Stockholm och på Landvetter flygplats utanför Göteborg. Nu arbetar hon som instruktör på Entry Point North, där hon är ansvarig för att lära studenter om arbetet som flygledare.

En flygledares uppgift är att förhindra kollisioner och upprätthålla en välordnad flygtrafik. Det görs genom att leda flygplanen på flygplatserna och genom luftrummet. Flygtrafikledning är ett komplicerat samspel mellan specialutbildad personal, avancerad teknik och noggrant utprovade arbetsmetoder.

Flygtrafikledningen ger piloterna instruktioner och tillstånd, håller kontakt med dem och kontrollerar flygplanets status under tiden det är i trafik.

 

I Sverige kan man utbilda sig till flygledare på skolan Entry Point North, som ligger på Malmö Airport. Innan man blir antagen måste man genomgå grundliga tester för att se om man är kvalificerad och passar för att jobba som flygledare. Som flygledare måste man kunna fatta snabba beslut som är avgörande för flygets säkerhet och effektivitet, samt ha god samarbetsförmåga och vara stresstålig.

epn_l_RGB.jpg
epn2-web.jpg