GIAD 2020 - Presentatör:

Maria Fiskerud

Projektledare Elektrisk Lufttransport, RISE

Jag jobbar på svenska statens tekniska forskningsinstitut – RISE. Där arbetar jag med att få till förändringar som gör att vi får ett mer hållbart samhälle. Framförallt arbetar jag med flyget och hur det kan bli mer hållbart.

 

I början på 1920-talet så började vi att köra våra tåg på el i Sverige, innan de eldats med kol. Jag vill vara med och ge flyget samma chans. Flyget har idag ett stort klimatavtryck, och precis som för tåget på 1920-talet så beror det på bränslet och inte på själva transportslaget. Så jag arbetar på olika sätt med att få till andra lösningar än fossilt bränsle för flyget. Vi jobbar med biobränslen, med elflyg och även elektrobränslen och vätgasflyg. För att få till det måste vi samla alla som jobbar med flyget och även de som flyger. För det nya mer hållbara bränslet är så dyrt så flygbolagen har inte råd att ta den kostnaden själva. Därför försöker vi också hjälpa till att finna lösningar för hur flera kan vara med och betala för den extra kostnaden.

 

Innan jag började på RISE så arbetade jag just med en sådan lösning på Fly Green Fund som jag var vd på och var med och startade. Det är en ekonomisk förening där du som flyger kan gå in och köpa bioflygbränsle för din flygresa. Det kostar cirka 300 kronor för varje timme du flyger. När Fly Green Fund får in de pengarna så köper de bioflygbränsle för det som de sedan tankar på någon av våra svenska flygplatser.

 

Jag har arbetat med flygets omställning i sju år och det kan tyckas vara en kort tid, men den första flygningen med bioflygbränsle gjordes för tolv år sedan så det är en väldigt ung bransch.

 

Jag har också bland annat arbetat i glasskiosk, på en tidning, som lärare och med stora förändringar inom företag. Dessutom har jag skrivit en bok om hur du som chef kan arbeta för att få med dig dina medarbetare när du ska genomföra en förändring. Det var också väldigt roligt tycker jag.

rise_logo.png
GIAD_Maria Fiskerud.jpeg